Csapadékvíz ne kerüljön a szennyvízcsatornákba!

Napjaink rendkívüli időjárása, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék komoly problémákat okoz a csapadékvíz elevezetés területén. Felhasználóink közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a csapadékvíz – és a szennyvízelvezetés nem ugyanaz. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. ellátási területén a szennyvízelvezető rendszer elválasztó rendszerű, kizárólag a szennyvíz elvezetésére van kialakítva, így a beáramló csapadékvizet a szennyvízcsatorna, és az átemelő szivattyúk nem képesek elszállítani. Jogszabály – az 58/2013.(II/27.) Korm. rendelet a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény végrehajtásáról – 85.§ (5) bekezdése előírja, hogy az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető műbe csapadékot juttatni tilos!
Sajnos – főleg felhőszakadások idején – előfordul, hogy az összegyűlt nagy mennyiségű csapadékvizet – más megoldást nem találván – az ott élők egyszerűen belevezetik a csatornába, ami egy másik, mélyebben fekvő területen kiáramlik, de már szennyvízzel keveredve. Ilyenkor elöntés formájában a térszint alatt, a pincékben, szuterénekben kialakított, és a szennyvízelvezető csatornába gravitációsan bekötött helyiségeknél komoly károk jelentkezhetnek. Ezért az ingatlan elöntés elleni védelmét visszaáramlás elleni műszaki védelem beépítésével kell biztosítania a felhasználónak. Nagy esőzések következtében további lakossági panaszokat okozhat, hogy az útburkolatokon "lefolyásra várakozó" csapadékvíz megtalálja az utat a zárt szennyvízcsatornákba is, részint a köz – vagy magánterületen létesített rejtett összeköttetés (például a múlt századelőn épült falazott csatornák) révén, illetve a szennyvízcsatorna fedőlapok kiemelő nyílásain keresztül.

Ezúton is kérjük Tisztelt Felhasználóinkat, csapadékvizet ne vezessenek a szennyvízhálózatba, s az épületek előtti árkokat (nyílt elvezetőket) tartsák tisztán!