A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. működési területén az ivóvízben nincs mérhető ólom koncentráció

A társaság működési területén az ivóvízben nincs mérhető ólom koncentráció. Az elmúlt tíz év adatai alapján ez minden esetben mérés határ alatti, azaz kisebb mint 2 µg/l (a határérték 10 µg /l) volt, mely mérés lekérdezésében a kutak és a hálózat is szerepelt. A cég szolgáltatási területén a közcsőhálózatban – azaz a főnyomó-elosztó-és bekötővezetékeknél – ólomcső nincs (ami volt – bekötésnél – régen kicserélték), esetlegesen a régi épületekben lehet a BELSŐ hálózatban ólomcső, amiről viszont nincs adat. Az ólom kioldódás azonban nem csak az ólom csövekből, hanem az ólomtartalmú ötvözetet tartalmazó szerelvényekből, csaptelepekből is lehetséges, vagy legalábbis ezek kockázatával is kell számolni. Az ólom vizsgálatra kifolyatás nélkül kell levenni a mintát, a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szerinti megfogalmazásban „Egy liter véletlenszerű napközbeni mintát kell venni a fogyasztói csapból a víz előzetes kifolyatása nélkül”. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. Központi Laboratóriumában az ólom tartalom vizsgálati díja 2400 Ft+ÁFA.
A témával kapcsolatban javasoljuk, hogy a Felhasználók az ingyenes mintavételhez és méréshez kapcsolódóan a helyi Kormányhivatalhoz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz forduljanak, ahol minden felvilágosítást megkapnak. Innen postán fogják elküldeni részükre a mintavételhez szükséges információkat és eszközöket, amelyet aztán vissza kell postázni az NNK részére.

Ezzel kapcsolatban az alábbi linkeken tudnak még tájékozódni:
https://efop180.antsz.hu/hirek-kornyezetegeszsegugy/45-nyitott-laborator...
https://efop180.antsz.hu/kornyezetegeszsegugy-alprojekt.html
https://www.biztonsagiadatlap.hu/kemiai-biztonsag/nemzeti-n%C3%A9peg%C3%...

A csapvíz ólomtartalmának bevizsgálására az ÁNTSZ már a 2018. évben indított egy lakossági programot is, „Váltson ólommentesre!” néven, mely 2020. március 31-ig tart. A program keretében – lásd fentebb is –díjmentesen lehet az ólomvizsgálatot elvégeztetni. Az alábbi honlapon lehet bővebb információt szerezni erről a programról is, a vizsgálatot Budapesten végzik:
https://www.antsz.hu/legfrisebb_hirek/valtsonolommentesre.html